#10. Pénteki kitárgyalós - Gyorstalpaló emelt szóbelire

20:28:00

Sziasztok!
A mai nappal visszatérek egy kicsit az érettségi lázhoz. A legutóbbi érettségis bejegyzésemben az írásbelikről számoltam be, amiknek azóta már az eredményét is tudom és hál' Istennek jól sikerültek. 
Viszont azóta már túl estem az első szóbelin is - ezen a héten kedden - és ezzel kapcsolatban szeretném megosztani az élményeimet, tapasztalataimat illetve tanácsaimat. 
Szóval lényegében ez a bejegyzés azoknak is hasznos lehet, akik idén érettségiznek de még nem szóbeliztek illetve azoknak is, akik jövőre fognak vagy azután. Vagyis igazából bárkinek hasznosak lehetnek azok a kis dolgok, amiket most le fogok írni - remélhetőleg. 
Előre szeretném leszögezni, hogy nem tudom más szóbeliken mi hogyan zajlik, én német emelt szóbelin voltam, szóval ebből kikövetkeztetve fogok írni. Illetve szólok előre, hogy egy picit hosszú lesz a bejegyzés. :) 
Na de, vágjunk is bele! 


Tudomásom és tapasztalataim szerint, ha valaki emelten vesz fel egy tárgyat érettségire akkor az írásbeli és szóbeli vizsgát egy másik iskolában kell elvégeznie. Az írásbeli annyira nem is durva, hiszen ott teljesen mindegy, hogy milyen tanár felügyel, úgysem kell foglalkoznotok egymással. Na de, mi van a szóbelivel? Itt is az első tanács: 

Ne ijedj meg attól, hogy idegen tanárral kell beszélned! 

Én és még több osztálytársam is nagyon aggódtunk azon, hogy nem az öt év alatt megszokott tanárral fogunk beszélgetni, hanem teljesen ismeretlennel. De utólag visszagondolva nem kell ezen bepánikolni. Sőt, előnyünkre is tudjuk ezt fordítani. Hogyan? 
Az a tanár, akivel beszélni fogsz nem ismer téged, tehát nem tudja, hogy általában te hogyan teljesítesz. Szóval, hogyha tök penge vagy mondjuk németből - maradjon ez a példa -, de a vizsgán magadhoz képest egy picit alul teljesítettél, azt a vizsgáztató tanár nem fogja tudni, Ő azt fogja leszűrni, hogy tök jól beszéltél, tudtál reagálni, valószínűleg elégedett lesz. Csupán csak te fogod tudni azt, hogy nem úgy teljesítettél, ahogy szoktál de ezen nem kell már utána görcsölni. 


Legyél közvetlen, mosolygós! 
A közvetlen alatt nem azt értem, hogy simán tegezd le a vizsgáztatókat vagy köszönj nekik hellóval. Csak légy laza, próbálj úgy tekinteni rá(juk) mintha ismerősök lennétek vagy már régóta tanítana és akkor nem is lesz olyan borzasztó. 
Legyél mosolygós! Ha látják rajtad, hogy pozitívan, magabiztosan mész be, ha pontokban nem is, de a beszélgetés során értékelni fogják és nem lesznek túl szemetek. (Senkinek sem tetszene, ha valaki morcosan és bunkón ülne oda hozzájuk!) 

Megjelenés: 

Az első benyomásnál talán az egyik legfontosabb, hiszen amikor belépsz a terembe először azt látják meg, hogyan vagy felöltözve. Én mindenképp tanácsolnám, hogy ne vegyetek fel olyan ruhadarabot, amin rajta van bármilyen jelzése az iskolátoknak, mert befolyásolhatja a vizsgáztatót és, ha a sulid épp nem a kedvence akkor szemrebbenés nélkül lehúzhatják a pontjaidat. 
Amellett viszont, hogy elegánsan öltözöl fel, érezd magad kényelmesen! Tehát, ha nem szereted a magassarkút akkor ne vedd fel csak, hogy csinosabbnak tűnj, mert nem fogod jól érezni magad, ráadásul nem szépségverseny a vizsga. Ebből kifolyólag; nyugodtan sminkelj, de lehetőleg ne egy fekete füstös szemmel vagy vörös szájjal állíts be vizsgázni, mert az tuti, hogy nem leszel szimpatikus a tanároknak. 


Ha valamit nem értesz, ne félj visszakérdezni! 
Ez nagyon fontos! Ha esetleg nem értetted a kérdést vagy egy olyan dologról kérdez, amit nem ismersz nyugodtan mondd meg, hogy ismételje meg a kérdést/mondatot vagy magyarázza neked el, hogy miről is van szó. Sokkal jobb, mintha csak kukán ülnél, mert akkor azt is hihetik, hogy nem tudsz válaszolni. 
Illetve még egy fontos dolog. Az egyik osztálytársam, aki ugyanazon a napon vizsgázott, mint én arcüreggyulladással jött el és be volt dugulva a füle, nehezen hallott. Ha ilyesmi előfordul veletek is, akkor a vizsga elején nyugodtan mondjátok meg, hogy legyenek olyan szívesek hangosabban beszélni, mert betegek vagytok és nem hallotok most rendesen. Biztos nem fognak kizavarni miatta. 

Ne ijedj meg, ha ismeretlen témát kapsz! 
Ez azért mondjuk egy emelt magyaron vagy törin nem hiszem, hogy előfordulna, hiszen ott kötött tételek vannak. De nyelveknél ez nem olyan egyszerű, hiszen a mindennapi élet bármely területéről kaphatsz témát és nem biztos, hogy te azt az elmúlt 4-5 év alatt intenzíven tanultad azt. Velem ugyanez volt, hiszen a témakifejtésnél mindkét téma olyan volt, hogy konkrétan soha nem tanultam róla (karácsonyi ajándékok és házfelújítás önállóan vagy szakemberrel, a karácsonyi ajándékokat választottam.) Viszont, mint ahogy mondtam a témák általában a mindennapi élettel kapcsolatosak, szóval kettőből legalább egy olyan biztosan lesz, amiről spontán tudsz beszélni. 

Szókincs. 
Emelten mindig egy párbeszéddel, úgynevezett pro-kontrával kezdenek - legalábbis idegennyelvnél. Én mindenképp azt tanácsolom, hogy tanulj meg 5-6 különböző kifejezést, amivel el tudod indítani a gondolatot pl: Én azt gondolom, hogy..., Az a véleményem, hogy..., Én ezt másképp látom, mert..., Ez igaz, de... és így tovább. Minél több ilyen kifejezést tudsz, annál jobban emeli a feleleted értékét! 

Szemkontaktus! 
Egy emberrel fogsz beszélgetni csak, de rajta kívül 2-3 ember valószínűleg még ott fog ülni. Próbálj úgy beszélni, hogy folyamatosan nézz annak a szemébe, akivel beszélsz. Ne a plafont, ne a padot vagy mögötte a falat bámuld! De mellette néha-néha azért tekints ki a többi tanárra is, hogy éreztesd velük nem felejtetted el, hogy ők is ott vannak és hallgatnak téged. 

A következő dolog az, hogy készülj fel, valószínűleg sokat fogsz várni. Lehet, hogy valaki szerencsésebb lesz, mint én és "csak" háromnegyed órát kell várnia. De lehet, valaki úgy fog járni, mint barátnőm, hogy három és fél órát fog ott ülni. Türelmesnek kell lenned! És, ha végre valahára behívnak akkor is legyél pozitív, ne lássák az arcodon, hogy már a hátad közepére nem kívánod az egészet. Állj hozzá másképp: végre behívnak és perceken belül végzel, aztán pedig mehetsz haza. 
A hosszú várakozásból kifolyólag: legyen nálad ennivaló, csoki vagy bármilyen nasi és innivaló. Viszont! Lehetőleg ne egyél olyat, amitől szájszagod lehet vagy, ha véletlen mégis akkor legyen nálad egy csomag rágó, amiből rágj el jó párat, hogy elvegye a szagot. 
Dohányosok! Nyilván a vizsga előtt mindenki hót ideg és szívja a cigit. Nincs is ezzel semmi baj. DE! Rágó, kézfertőtlenítő, parfüm és bármi más termék, ami elfedi a szagot! Elég visszataszító lehet, amikor fél méterre ül tőled valaki és a cigi szag áramlik belőle. 

Ezek azok a dolgok, amiket én tanácsolok és, amiket én tapasztaltam. Persze ezek nem törvényszerű dolgok és nem tudom, hogy többi tantárggyal ez hogyan van/lesz. Valószínűleg a középszintű szóbeli után is lesz egy hasonló bejegyzés. 
Ha nektek van valami praktikátok, ötletetek vagy tanácsotok ne féljetek megosztani kommentben! :) 


You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe