Glamour-napok egy másik szemszögből: vásárlás 101

13:53:00

Sziasztok! 
Nagyon-nagyon hosszú kihagyás után ismét itt vagyok és újra írok nektek (igazából valamiért annyira ideges vagyok, mintha csak most kezdtem volna el ezzel foglalkozni vagy ez lenne életem első bejegyzése). Az egyszerű indok, amiért eltűntem az az, hogy bedöglött a gépem. Hetekig volt szervizben, ahol hetente változott a vélemény: meg lehet javítani, nem lehet megjavítani. Végül az első győzedelmeskedett, ezért már újra billentyűzetet tudok ragadni, hogy megosszam veletek az őrületes kis gondolataimat. 
Múlthéten esett meg a tavaszi Glamour-napok őrület , amit én idén kihagytam - mint vásárló - és az érme másik oldaláról vettem részt. Hogy kell ezt érteni? Pénteken, szombaton és vasárnap az a nagy "megtiszteltetés" ért, hogy egy ruhaüzletben - direkt nem szeretnék nevet mondani - dolgozhattam diákmunkán keresztül. Úgy gondoltam, hogy megosztom veletek az észrevételeimet és tapasztalatimat főleg, hogy az előző két "Másik szemszögből" bejegyzéseimet is szerettétek. (FesztivÁlom, azaz a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound egy másik szemszögből & FesztivÁlom - azaz a Sziget Fesztivál egy másik szemszögből)


Az első dolog, amit észleltem - nem csak most, hanem tavaly ősszel -. hogy eljön a Glamour-napok ideje és az emberek megőrülnek. Kapnak 20% kedvezményt - amit igazából akkor érez meg nagyon az ember, ha nagyon sokat vásárol -, aztán úgy csinálnak, mintha legalábbis ingyen vásárolnának. Ahol én dolgoztam egyébként nem is volt olyan vészes a helyzet, mint gondoltam először, hogy lesz. Viszont az elmúlt három napból van néhány dolog, amit megosztok veletek, mint jó tanács, amit érdemes lehet megfogadni - nem csak Glamour-napok alkalmával, hanem bármikor máskor, amikor csak elmész ruhát vásárolni. 

1. Ha kiskutya szemekkel nézel a próbafülkénél dolgozóra, akkor meg fogja engedni, hogy a megszabott mennyiségnél több ruhát vigyél be. 
Ez egy nagyon fontos dolog! Hét darabot lehet csak bevinni, de nálad van húsz? Azt mondják neked, hogy hét után cserében viheted be a ruhákat? Fenébe velük! Nézz rá kiskutya szemekkel, biggyeszd le az ajkad, majd egy öt éves kislányt megszégyenítő hanggal kérdezd meg nem vihetnéd-e be az összeset! Biztosan megfogják engedni! 

2. Szintén próbafülkés eset.... 
A megengedett hétnél sokkal több ruhát szeretnél bevinni? Közlik veled, hogy csak megszabott számút vihetsz be, a többit hagyd kint, félreteszik neked majd ha szólsz oda adják neked? Tojj a fejére és indulj meg a próbafülkébe, mint aki nem hallott semmit! 

3. Utánad megy az ott dolgozó?
Közöld vele szinte sírós hangon, hogy nem akarod ellopni a ruhát! Máris változik a helyzet! Bevihetsz végtelen számú darabot. 

4. Még mindig próbafülke... 
Több darabot szeretnél bevinni, mint ami lehetséges? Elmondják neked, hogy hogyan tudod megoldani ezt a "problémát" a cserével? Háborodj fel és kérd ki magadnak, hogy akkor megint sorba kell állnod másfél órán keresztül? Ha ezt megteszed egyenes utad van tizenöt darabbal a fülkébe és nem kell újra sorba állnod a maradék nyolccal! 

5. Lépjünk tovább! Nem találod azt a nadrágot, amit másfél héttel ezelőtt láttál az üzletben? 
Abban a pillanatban keresd meg az eladót és kérd számon, hiszen nagy valószínűséggel eldugták előled, hogy még véletlenül se találd meg! 

6. Láttál egy tök jó darabot a webshopban?
Szuper! Ne rendeld meg! Irány a bolt, keresd az eladót, mutasd neki a képet! Nincs bent az üzletben? Valószínűleg hazudik, hiszen az összes ruhadarab megtalálható az üzletekben is, amit a webshop-ban találsz. 

7. Keresel egy darabot? 
Olyat, amilyet egyébként nem is biztos, hogy láttál valahol csak megjelent a képzeletedben, mint mondjuk álmaid nadrágja? Keresd az eladót! Nincs ilyen nadrág? Háborodj fel! Hazudik! 

8. Tanácstalan vagy? 
Keresd az eladót! Véletlenül egy diákot kérdeztél meg, aki nem tud válaszolni? Azt mondja, hogy várj fél percet míg keres neked egy ott dolgozót, aki tud neked segíteni és nem küld el a fenébe, hogy old meg magad? Háborodj fel, hogy mégis milyen üzlet ez, hogy ennyi diák dolgozik ott! 

9. Felpróbáltad a ruhát de fogalmad sincs, hogyan kell visszarakni a vállfára? 
Nem baj! Rakd fel abszurd módon, egy csomóval kötözd rá a vállfára! Gond megoldva! 

10. A bolt elején találtál egy rakat ruhát, de mire az üzlet hátuljába érsz már nem tetszik? 
Dobd le az első állványra, amit kiszúrsz!

11. Van egy nadrág, ami először tetszett, de aztán rájössz mégsem az igazi? 
Állíts össze kincskereső játékot az eladóknak! Tedd le valahova a nadrágot majd tíz méterrel arrébb rakd le a hozzátartozó vállfát is! 

12. Ez túl egyszerű? 
Bonyolítsuk! Nem tetszik a felső amit az üzlet végében találtál? Sebaj! Menj előre, majd jól dugd el a másik állványon lévő ruhák közé! 

13. Nincs olyan darab, amit te keresel? 
Sértődj meg, ne köszönd meg a segítséget majd rohanj ki az üzletből! 

Viccet félretéve! 
Az eladók azért vannak ott, hogy segítsenek neked! De ha azt mondja az a darab elfogyott, nincs belőle olyan méret vagy ilyen nem is létezik az üzletben, azt nem azért teszi, hogy téged bosszantson vagy, mert lusta válaszolni, hanem mert valószínűleg így van. 
Ha azt mondják neked, hogy csak meghatározott számú darabot vihetsz be a fülkébe az nem azért van, mert nem vagy szimpatikus az ott dolgozónak vagy, mert azt feltételezi rólad, hogy el akarod lopni, hanem azért, mert ez a szabály, amit mellesleg nem ő hozott. Ne félj, nem kell megint sorba állnod, egyszerűen csak szólj ki az eladónak, hogy szeretnéd a maradék ruhát és oda adja neked. 
Tanuld meg, hogy azoknak a ruháknak a nagy része, amiket a webshop-ban látsz nincs ott az üzletben is! Ha másfél héttel azelőtt láttál egy darabot az már valószínűleg elfogyott és nem azért nincs ott, mert eldugták előled. 
Ha véletlenül egy diákot kérdezel meg valamiről, nem biztos, hogy tud válaszolni, hiszen nem ismeri olyan jól az üzletet és a felhozatalt. Ha tud, akkor segít. Ha nem, akkor keres neked valakit, aki tud, ezért ne háborodj fel és kezdj el átkozódni, mert várnod kell fél percet! Inkább köszönd meg, hogy nem küld dolgodra, hogy keress magadnak valakit, aki segít vagy menj és találd meg azt, amit keresel! 
Ha próba után nem emlékszel arra, hogy hogyan volt felrakva az adott darab a vállfára, semmi baj! Sokszor még mi sem tudjuk. De, ha így van akkor ne tekergesd rá a ruhát a vállfára absztrakt módon, hanem inkább add vissza külön a vállfát és a ruhát, plusz munkát spórolva az ott dolgozónak. Sokkal rosszabb, amikor még időt kell azzal tölteni, hogy kibogozza a művedet, mintha csak egyszerűen a megfelelő módon visszarakná azt a vállfára. Emellett, ha nem tudod, hogy honnan vetted el a ruhát, akkor add le a fülkénél! Azért vannak ott az eladók, hogy összerendezzék őket és visszavigyék a helyükre a ruhákat. Sokkal rosszabb, ha csak egy random helyre ledobálod a dolgokat! 
A végére pedig: tudjuk, a vásárlónak, mindig igaza van. De ettől független az eladók nem alárendeltek, akikkel úgy lehet beszélni, mint a kutyával. Ha nincs olyan ruha, amit szeretnél, arról nem ő tehet. 
Ha te kedvesen szólsz hozzánk, mi is kedvesek leszünk! Ha bunkó vagy, nem küldünk el a fenébe, de ne várd, hogy olyan segítőkészek leszünk! 
Jó vásárlást mindenkinek a közeljövőben! 




Jennii






You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe